Borstvoeding geven

Borstvoeding geven is een erg intieme en verbindende gebeurtenis tussen mama's en hun pasgeboren kindjes. Borstvoeding kan voor zowel kind als mama een aangename en positieve ervaring zijn, maar er kunnen ook moeilijkheden of klachten optreden. In deze tiptekst willen we jullie graag wat duiding en advies geven, met als belangrijkste boodschap dat, naast de zorg voor je baby, jouw zelfzorg een topprioriteit is. Hulp kan en mag je altijd vragen aan deskundigen (de huisarts, vroedkundige, Kind & Gezin) en zeker ook in onze apotheek!

Jezelf en je baby een goede voedingstechniek aanleren is het begin van alles:

  • Zoek een comfortabele positie (zittend of liggend) waarbij je baby naar jou toegedraaid is, met veel huid-op-huid contact
  • Gids of plaats het neusje op de tepel, zodat het kindje de kin zal opheffen en zo de volledige tepel en het tepelhof in de mond kan nemen
  • Een goede en gezonde zuigtechniek is ritmisch, met een regelmatige ademhaling en regelmatige slokken. De baby's wangen mogen niet te hol staan; dat is een teken dat ze te hard moeten zuigen. Hierachter zoeken kan even duren, maar experimenteren met verschillende positioneringen kan helpen.
  • Wacht een paar weken met speentjes, tutten en papflesjes totdat je baby een goede drinkmanier ontdekt heeft en deze ook gemakkelijk toepast.  
  • Het is belangrijk om erg frequent te voeden, zodat de melkproductie op gang blijft en je geen borstontsteking krijgt door verstopte melkkliertjes (daarover hieronder meer) 

Het kan voorkomen dat je baby weigert te zuigen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals een verstopte neus of schimmelinfectie in de mond (spruw). Aarzel niet om hulp te zoeken!

Pijnlijke borsten hebben is een klacht die veel kan voorkomen bij borstvoedinggevende mama's:

Borststuwing ervaren is het fenomeen waarbij melk "in de borst" komt, erg snel na de geboorte, en dat kan voor pijn zorgen. De voedingstofrijke, stroperige vloeistof die vlak na de geboorte in de borst zit, wordt "colostrum" genoemd. "Echte" moedermelk komt op gang eens het prolactine-hormoon begint te werken. Hoe meer je je baby aanlegt op hun vraag en hoe frequenter je voedt, hoe sneller deze hormoonregeling in orde komt. Eens dat proces dus begonnen is, kan je borststuwing ervaren. Dit kan verzacht of zelfs vermeden worden door je baby zo vaak mogelijk aan te leggen en te voeden. Als de baby niet goed zou kunnen zuigen of drinken, kan je je borsten afkolven om op die manier verlichting te vinden.

Een borstontsteking is een andere kwaal die voor pijn kan zorgen en wordt veroorzaakt door verstopte melkkliertjes. Gelukkig is dat te vermijden en te verzachten door zoveel mogelijk te (blijven) voeden, vooral via de borst die pijn doet. Een goede doorstroming en lediging van de borst zal soelaas brengen. Je borsten masseren en warm maken stimuleert de melk-flow. Je kan afkolven als je baby niet wilt zuigen. De borst doorstroomd en geledigd krijgen is het voornaamste. Je kan een borstontsteking herkennen door licht rode, pijnlijke, harde gezwollen plekjes op de borst. Soms gaat dit ook gepaard met een infectie, die dan waarschijnlijk door ingedrongen bacteriën via tepelkloven veroorzaakt zijn. Je kan altijd je huisarts contacteren voor gepaste hulp. Deze zal je onderzoeken, samen met jou de precieze oorzaak vaststellen en ook checken of het een borstontsteking of –abces betreft.

Pijnlijke tepels en tepelkloven kan je zo goed mogelijk proberen te verzorgen:

  • Tepelcrème met lanoline (wolvet): deze moet je ook niet terug afspoelen voor het voeden
  • Je eigen melk over je tepels smeren na het voeding kan herstellend werken
  • Stel je tepels regelmatig bloot aan de lucht zodat wondjes kunnen drogen en herstellen
  • In het geval van spruw kan je je tepels wassen en drogen na elke voeding en ook zo veel als mogelijk zuivere bh's of bh-kussentjes aandoe

Als laatste willen we je meegeven dat je altijd in de apotheek terecht kan voor een luisterend oor en nog meer tips en advies, aangepast aan jouw situatie en noden!