Humaan papillomavirus

Humaan papillomavirus

HPV is een erg besmettelijk virus dat meestal wordt overgedragen via seksueel contact. Er bestaan meer dan 100 verschillende types, waarvan sommigen baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Specifieke vragen?
Wat is humaan papillomavirus?

Het humaan papillomavirus (HPV) is een erg besmettelijk virus dat meestal wordt overgedragen via seksueel contact. Er bestaan meer dan 100 verschillende types van het HPV. Sommige types veroorzaken wratten op de huid. Andere types kunnen wratten veroorzaken op de slijmvliezen, voornamelijk ter hoogte van de geslachtsorganen (genitale wratten).

De meeste types van het virus zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Besmetting met bepaalde ‘hoog risico-typen’ kan echter op lange termijn leiden tot kanker. Zo kunnen bijvoorbeeld de HPV types 16 en 18 baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus nestelt zich dan in het slijmvlies van de baarmoederhals en verstoort er de celgroei. Hierdoor kunnen er afwijkende cellen ontstaan die in sommige gevallen aanleiding kunnen geven tot baarmoederhalskanker.

Ons advies:

Vrouwen laten daarom vanaf de leeftijd van 25 jaar best om de drie jaar een uitstrijkje nemen.

Op deze manier kunnen abnormale cellen aan de baarmoederhals opgespoord worden en kan een voorstadium van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt worden.

De kans op besmetting met een HPV-virus is erg groot voor iedereen die seksueel actief is. Een condoom verkleint de kans op besmetting maar biedt zeker geen volledige bescherming. Momenteel zijn er twee HPV-vaccins beschikbaar die bescherming bieden tegen baarmoederhalskanker, meer bepaald tegen de HPV-types 16 en 18. In ideale omstandigheden wordt het vaccin voor het eerste seksuele contact gegeven, dus voor blootstelling aan het virus. Meisjes en vrouwen tot 26 jaar die reeds seksueel actief zijn laten zich best ook vaccineren. Door vaccinatie is men beschermd tegen de types die in het vaccin aanwezig zijn en waarmee men nog niet besmet is geraakt.

Het vaccinatieschema bestaat uit 3 inentingen. Vrouwen die gevaccineerd zijn zouden eveneens om de drie jaar een uitstrijkje moeten laten nemen.

Besmetting met het HPV kan ook andere kankers kunnen veroorzaken zoals kanker van de penis, vagina, mond- en keelkanker.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: