Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Vaginale schimmelinfectie


Algemeen

Wat verstaan we onder vaginale schimmelinfectie?

Wat kan u er zelf aan doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wanneer naar de huisarts?Wat verstaan we onder vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie uit zich door vaginale jeuk, witte, brokkelige afscheiding en ontstekingsverschijnselen zoals branderigheid, roodheid en zwelling. Soms kan u last hebben bij het urineren of moet u veelvuldig plassen.

Vaginale schimmelinfecties zijn vaak te wijten aan een verstoring van de normale vaginale flora, die hoofdzakelijk bestaat uit melkzuurbacillen. Wanneer u m.a.w. die zure barrière doorbreekt, door bijvoorbeeld te vaak te wassen met krachtige zepen, kunnen vaginale schimmels overwoekeren en voor hinder zorgen.

Ook bepaalde medicatie kan de natuurlijke vaginale flora verstoren en aanleiding geven tot vaginale schimmelinfecties. We denken hierbij vooral aan antibiotica, cortisone en geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken.

 

Wat kan u er zelf aan doen?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Neem volgende richtlijnen in acht:

 • Zeepachtige producten verstoren de natuurlijke vaginale flora en werken infectie in de hand. Vandaar dat u best niet overdrijft met hygiëne. Wassen met lauw water is voldoende. Eventueel kan u een wasemulsie gebruiken met een licht zure pH (“zeep zonder zeep”) . Ook hier kan de apotheker u raad in geven.
 • Schimmels huizen niet enkel in de vagina, maar ook rond de anus en in het maagdarmkanaal. Het risico voor zelfbesmetting is dus reëel. Om een transfer van anus naar vagina te vermijden veegt u na de ontlasting steeds van vagina richting anus.
 • Wanneer de binnenzijde van de vaginawand beschadigd is stijgt de kans op een schimmelinfectie. Deze beschadiging kan in de hand gewerkt worden door bevalling, gebruik van tampons of door geslachtsgemeenschap indien de vagina niet voldoende vochtig is. Overschakelen op maandverband en gebruik van glijmiddel bij seksueel contact bieden een oplossing.
 • Strakke synthetische broeken belemmeren de ventilatie in de omgeving van de vagina. Door de warmte en de toenemende vochtigheidsgraad kunnen schimmels beter groeien. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed. Gebruik van inlegkruisjes vermijd u best.

Normaal gezien wordt een vaginale schimmelinfectie niet overgedragen via seksueel contact. Er kan echter wel een overdracht zijn van schimmels die zich rond de anus bevinden. Indien uw partner ook klaagt van genitale jeuk kan hij eveneens de antischimmelcrème aanbrengen op de plaats van irritatie.

 

Wat vertelt u uw apotheker?

Aarzel niet uw klacht te bespreken met de apotheker. Er zijn immers enkele doeltreffende middelen in de apotheek voorhanden om u verder te helpen!

Vertel aan uw apotheker ook steeds welke medicatie u neemt. In bepaalde gevallen kan de medicatie aan de oorsprong liggen van de infectie (vb. antibiotica, cortisone, geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken).

 

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Er zijn verschillende producten voorhanden in de apotheek die u van uw hinderlijke schimmelinfectie kunnen afhelpen. Ze bestaan in allerlei vormen: crèmes, spoelingen, ovules en vaginale tabletten. Wanneer ook de schaamlippen geïrriteerd zijn kiezen we best voor een crème.

Het gebruik van deze producten vereist wat uitleg. Uw apotheker zal u hier zeker meer over kunnen vertellen!

U gebruikt ze best ’s avonds na het toilet, juist voor het slapen gaan.

Deze producten worden best gedurende en voldoende lange tijd gebruik, om zeker te zijn dat de schimmel helemaal is uitgeroeid. De duur van het gebruik hangt af van welk product u kiest. Uw apotheker geeft  u zeker wat meer info hierover.

Let wel, de crèmes kunnen in sommige gevallen het rubber van een condoom aantasten. Bijkomende anticonceptie of onthouding is bijgevolg aangewezen.

 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer een zelfzorgkuur geen verbetering brengt of wanneer de klachten telkens weerkeren of zeer ernstig zijn, raadpleegt u best een arts. Het kan zijn dat de infectie door een minder banale schimmel of een bacterie wordt uitgelokt.

Ga zeker ook naar de arts in volgende gevallen:

 • Wanneer het witverlies slecht ruikt. Dit kan wijzen op een ernstige infectie.
 • Wanneer in de voorbije 6 maanden meer dan twee maal een infectie optrad.
 • Wanneer u pijn heeft.
 • Wanneer u ook urinewegproblemen of lage buikpijn ondervindt.
 • Bij abnormale of onregelmatige bloedingen.
 • Wanneer u geneesmiddelen inneemt die uw afweersysteem onderdrukken (o.a. cortisone, producten gebruikt bij kankerbehandeling, sommige producten gebruikt bij reuma of psoriasis).
 • Bij overgevoeligheid aan een product dat u reeds uitprobeerde.
 • Wanneer u voordien een seksueel overdraagbare aandoening had. Voor alle zekerheid is het aangewezen te laten nakijken of u geen heropflakkering heeft van die bepaalde aandoening.
 • Wanneer u ouder bent dan 60. U laat dan best uitsluiten of er geen ander probleem is.
 
 Vraag altijd advies aan uw arts en/of apotheker!