Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Gezond vermageren


Algemeen


Wat verstaan we onder 'gezond vermageren'?

Wat kan u zelf doen?

Wat vertelt u uw apotheker?

Wat kan uw apotheker voor u doen?

Wat kan uw arts voor u doen?                                     

 


Wat verstaan we onder 'gezond vermageren'?

Sinds de tv-reeks ‘je bent wat je eet’ zijn meer en meer mensen er zich van bewust geworden dat verkeerde voedingsgewoonten de oorzaak bij uitstek zijn voor overgewicht. Niemand wordt zomaar plots zwaarlijvig. De vele gesuikerde frisdranken en tussendoortjes, alsook de fastfoodmaaltijden hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen te maken hebben met gewichtproblemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er meer en meer vermageringsproducten als wondermiddel gelanceerd worden en dat ook de geneesmiddelenindustrie meer onderzoek uitvoert naar doeltreffende vermageringsmiddelen.

Eens u besloten heeft de strijd aan te binden met uw overtollige kilo’s, probeer dan op een gezonde manier te vermageren. Al te drastische regimes houden doorgaans niet lang stand.

 Wanneer moet u vermageren?

U hanteert best de BMI-index (Body Mass Index) om te bepalen of u moet vermageren of niet. U kan uw  persoonlijke BMI berekenen door uw gewicht, uitgedrukt in kilogram, te delen door uw lengte (in meter) in het kwadraat. Als volwassene heeft u best een BMI tussen de 18,5 en 24,9. Gaat u hierboven dan is een gewichtsreductie aangewezen. Eens een BMI boven de 30 spreekt men van obesitas en verhoogt u kans op allerlei aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en rugklachten. U zou dan minstens 5 tot 10 kg moeten vermageren. Niet enkel uw BMI is belangrijk bij het inschatten van je gezondheidsrisico, maar ook de manier waarop uw vet verdeeld is over uw lichaam. Om die reden houdt u best ook rekening met uw buikomtrek. Bij mannen zou die onder de 102 cm moeten blijven; bij vrouwen beneden de 88 cm.

 


Wat kan u zelf doen?

In de eerste plaats moet u zelf willen vermageren en er volledig achter staan. Te snel ineens willen vermageren heeft weinig zin; dit houdt u doorgaans niet lang vol. Streef naar 10% gewichtsreductie op 6 à 12 maanden tijd. Op die manier is het vol te houden en gaat gezond eten ook normaal lijken op termijn. Volgende tips kunnen u zeker al vooruit helpen:

 • Neem 3 hoofdmaaltijden per dag en eventueel 1 tot 2 tussendoortjes.
 • Neemt u een tussendoortje, kies dan voor fruit, magere melkproducten, rijstwafels of droge koekjes.
 • Sla zeker het ontbijt niet over. U hebt per slot de gehele nacht niets gegeten en uw lichaam heeft nood aan energie. Vermijd hierbij zoetigheden als choco- of speculaaspasta. Kies eerder voor yoghurt, vezelrijke muesli of fruit.
 • Vermijd vetrijke maaltijden. Stoom liever uw eten in plaats van het te bakken. Kies voor magere ingrediënten (afgeroomde melk, magere kaassoorten, minarines). Maar zorg wel dat u nog iets van vet opneemt; bij voorkeur onverzadigd (plantaardig) vet.
 • Neem tijd voor uw maaltijd. Kauw voldoende. Hierdoor geraakt u beter verzadigd, gedurende langere tijd.
 • Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten;
 • Drink voldoende: dagelijks een tweetal liter water is noodzakelijk. Koffie, thee en light-frisdranken kunnen voor afwisseling zorgen, op voorwaarde dat u er geen suiker aan toevoegt.
 • Beperk uw vleesinname. Porties van 150 g per dag volstaan.
 • Beperk uw alcoholgebruik tot maximum 1 à 2 glazen per dag. Denk eraan dat alcohol veel calorieën bevat!
 • Doe u boodschappen na de maaltijd, maak een boodschappenlijstje en houd u daar ook aan!
 • Last but not least: beweeg voldoende om vet te verbranden. 1 uur per dag fietsen, wandelen of zwemmen is beter dan verdoorgedreven powertraining voor uw conditie.
 


Wat vertelt u uw apotheker?

Breng uw apotheker op de hoogte van waarom u wil vermageren en wat u al geprobeerd heeft? Hoeveel kilo’s wenst u af te vallen (stel realistische doeleinden voorop)?
Hoe verloopt uw stoelgang doorgaans? Heeft u makkelijk last van diarree of heeft u eerder problemen om dagelijks stoelgang te maken?

 


Wat kan uw apotheker voor u doen?

In de apotheek zijn een aantal middelen voorhanden die uw gewichtsafname beloven. Nochtans zijn ze niet allemaal even doeltreffend. Niet alle producten zijn geregistreerd als een geneesmiddel en hebben m.a.w. een minder strikte effectiviteitcontrole ondergaan. Verwacht hier dus geen mirakels van!

We onderscheiden:

 • Plantaardige producten die uw stoelgang sterk bevorderen zoals senna, fuca of cascara . Dit zijn m.a.w. laxeermiddelen en geen vermageringsmiddelen. Ze prikkelen de darm zodat uw stoelgang op gang komt. Denk er vooral aan dat dit om lange termijn ongezond is voor je darm! Aangezien het niet aangewezen is dergelijke laxeermiddelen langer dan 5 dagen te gebruiken, komen ze niet in aanmerking als een goed dieetmiddel.
 • Zwelmiddelen (vezels). Deze zorgen voor een sneller verzadigingsgevoel, waardoor u minder eet. Een wondermiddel is het niet, maar ze kunnen u eventueel helpen om uw maaltijdporties binnen de perken te houden.
 • Waterafdrijvende middelen (zoals o.a. groene thee, cafeïne). Ze zorgen er enkel voor dat u meer vocht afdrijft en daardoor de indruk krijgt dat u in gewicht verliest. Vergeet echter niet dat juhiermee, net zoals met laxeermiddelen, de balans tussen suikers, vetten en eiwitten verstoort, wat op termijn belastend kan zijn voor je nieren en je hart. Vochtafdrijvende middelen drijven eveneens vitaminen mee naar buiten. Bij langdurig gebruik van dergelijke waterafdrijvende middelen kan er m.a.w. een vitaminetekort ontstaan.
 • Producten op basis van geconjugeerd linolzuur (CLA). Hier worden allerlei – terecht of onterecht? - gezondheidsclaims aan toegekend: het zou de  vetverbranding bevorderen, de spierafbraak tijdens een intensief dieet verminderen en het jojo-effect van een dieet temperen.
 • Chroom zou een positieve rol spelen in de reductie van het hongergevoel.
 • Soms wordt jodium aangetroffen in dieetpreparaten. Het nut hiervan is twijfelachtig.
 • Maaltijdvervangers: zijn voedingskundig complete producten voor gewichtsbeheersing. Ze kunnen maaltijden vervangen zonder dat er gevaar voor tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen bestaat

Orlistat is een product dat als geneesmiddel geregistreerd is. Het remt de opname van vet zodat dit samen met de stoelgang wordt afgevoerd. Het is effectief maar u bent u er best wel van bewust dat u diarree krijgt wanneer u toch nog vettige maaltijden eet. Neem dit geneesmiddel dus niet zomaar in, maar vraag best eerst raad aan uw apotheker of arts of dit voor u geschikt is.

 


Wat kan uw arts voor u doen?

Wanneer u echt zeer drastisch wenst te vermageren spreekt u hier best even over met uw arts.
Er bestaat een geneesmiddel op de markt op basis van orlistat. Dit geneesmiddel zorgt ervoor dat vetten die met de voeding worden opgenomen, niet worden afgebroken ter hoogte van het darmstelsel. Daardoor kan dit onverteerde vet niet in het lichaam worden opgenomen.

Indien nodig kan uw arts ook een chirurgische ingreep aanraden. Maar dit is doorgaans enkel noodzakelijk bij patiënten bij wie het overgewicht levensbedreigend is (BMI ≥ 35).

 
 Vraag steeds raad aan uw arts en/of apotheker !

Aanverwante ziektebeelden: Overgewicht