Prikkelbaar darm syndroom

Prikkelbaar darm syndroom

Mensen met PDS hebben voornamelijk wisselende klachten van de darmen. De klachten kunnen wel worden aangepakt. De eerste stap is een goede ‘zelfzorg’. Goed voor zichzelf zorgen betekent een gezond en regelmatig eetpatroon, voldoende beweging en op tijd ontspannen.

Specifieke vragen?
Wat is het prikkelbaar darm syndroom?

Het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is een aandoening van het spijsverteringskanaal. PDS wordt ook wel IBS (irritable bowel syndrom)of spastisch colon genoemd.

Spijsvertering
Het spijsverteringskanaal kan eenvoudig voorgesteld worden als een holle buis die begint bij de mond en eindigt bij de endeldarm en de anus. De weg die het voedsel aflegt is ongeveer vijf tot zeven meter lang. De vertering start in de mond, waar het voedsel wordt fijngemalen en vermengd wordt met speeksel dat stoffen bevat die de vertering in gang zetten. Via de slokdarm komt het voedsel in de maag terecht waar het verdund wordt tot een voedselbrij door het zure maagsap. Vervolgens komt de voedselbrij geleidelijk in de dunne darm. De verteringssappen uit de galblaas en pancreas komen vrij, zodat het voedsel afgebroken kan worden tot deeltjes die klein genoeg zijn om via de wand van de dunne darm in de bloedbaan te worden opgenomen. Het restant van de voeding bestaat grotendeels  uit onverteerbare voedingsvezels. In de dikke darm wordt hieraan het water onttrokken, zodat stoelgang wordt gevormd. De stoelgang wordt tenslotte via de endeldarm uitgescheiden. 

Mensen met PDS hebben voornamelijk klachten van de darmen. Het klachtenpatroon wisselt per persoon. Er zijn een aantal hoofdklachten die bij iedereen met PDS voorkomen. Daarnaast zijn er bijkomende klachten die erg kunnen verschillen.
Hoofdklachten

 • buikpijn;
 • opgeblazen gevoel, winderigheid;
 • obstipatie en/of diarree;
 • slijm bij de stoelgang.

Enkele mogelijke andere klachten zijn:

 • slikklachten;
 • zuurbranden;
 • hoofdpijn;
 • spierpijn, pijn in gewrichten;
 • lage rugpijn;
 • pijn bij het vrijen;
 • vermoeidheid, slapeloosheid;
 • problemen met plassen;
 • ziek, grieperig gevoel;
 • psychische klachten:
  • angststoornissen.
  • depressie, neerslachtigheid.

Klachten zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen erg hinderlijk zijn bij allerlei dagelijkse activiteiten. Mensen met PDS stuiten nogal eens op onbegrip. Vriendschappen en andere relaties kunnen onder druk komen te staan, ook de seksuele relatie.

Medisch gezien is PDS geen ernstige aandoening. Er is geen verhoogde kans op andere chronische darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Iemand met PDS heeft geen grotere kans om darmkanker te krijgen.

Ondanks de klachten verloopt de spijsvertering bij PDS doorgaans goed en is er weinig risico voor voedingstekorten. Bij hevige, langdurige diarree worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen en kunnen er wel tekorten ontstaan. Een erg eenzijdige voeding, bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen,  verhoogt ook het risico op voedingstekorten.

PDS kan niet definitief worden genezen. De klachten kunnen wel worden aangepakt, zodat men er zo weinig mogelijk last van heeft. De eerste stap is een goede ‘zelfzorg’. Goed voor zichzelf zorgen betekent een gezond en regelmatige eetpatroon, voldoende beweging en op tijd ontspannen. Aanvullend kan men soms baat hebben bij het gebruik van medicatie, psychotherapie of alternatieve behandelingsmethoden.

Lees meer

Lees minder

Geneesmiddelen6 Producten

De meeste van deze geneesmiddelen zijn spasmolytica. Spasmolytica verslappen de spieren van de dikke darm. Als de darm verkrampt en te hard samenknijpt, krijg je pijn. Deze geneesmiddelen verlichten de kramp en de pijn.

Er bestaat ook een kruidengeneesmiddel op basis van pepermuntolie. Pepermuntolie kan gebruikt worden om symptomen van lichte krampen, winderigheid en buikpijn te verlichten

Ga verstandig om met geneesmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter. Indien bepaalde zaken niet echt duidelijk zijn, contacteer dan je apotheker. Indien je een arts of medisch specialist raadpleegt, breng hem/haar steeds op de hoogte dat je dit geneesmiddel gebruikt.

BUSCOPAN 10 MG 50 TABL (geneesmiddel)
BUSCOPAN 10 MG 50 TABL (geneesmiddel)
BUSCOPAN 10 MG 50 TABL (geneesmiddel) 14,39 € Reserveer
DUSPATALIN 135 MG 120 TABL (geneesmiddel)
DUSPATALIN 135 MG 120 TABL (geneesmiddel)
DUSPATALIN 135 MG 120 TABL (geneesmiddel) 11,48 € Reserveer
DUSPATALIN 135 MG 40 TABL (geneesmiddel)
DUSPATALIN 135 MG 40 TABL (geneesmiddel)
DUSPATALIN 135 MG 40 TABL (geneesmiddel) 8,30 € Reserveer
SPASMINE 60 MG 40 CAPS (geneesmiddel)
SPASMINE 60 MG 40 CAPS (geneesmiddel)
SPASMINE 60 MG 40 CAPS (geneesmiddel) 12,91 € Reserveer
SPASMINE FORTE 120 MG 40 CAPS (geneesmiddel)
SPASMINE FORTE 120 MG 40 CAPS (geneesmiddel)
SPASMINE FORTE 120 MG 40 CAPS (geneesmiddel) 21,04 € Reserveer
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS                (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS (geneesmiddel)
TEMPOCOL 182 MG 60 CAPS (geneesmiddel) 19,48 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: