Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Blindedarmontsteking


Algemeen

Ook gekend als: appendicitis.

Wat is een blindedarmontsteking?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

                        
Wat is een blindedarmontsteking?

Een blinde darmontsteking is een ontsteking van de blinde darm (appendix). Er wordt ook gesproken van appendicitis. De blinde darm is een aanhangsel van de dunne darm en bevindt zich rechts onder in de buik. Het aanhangsel heeft de vorm van een worm en heeft een doodlopend uiteinde.

Een ontsteking kan heel plots (acuut) optreden en een hevige pijn in de buik veroorzaken. De pijn begint meestal rond de navel en verspreidt zich gewoonlijk binnen enkele uren naar de rechteronderbuik. De pijn wordt erger bij beweging (lopen, lachen) en aanraking. Daarnaast kunnen ook misselijkheid en braken optreden. Soms treden klachten op van diarree, obstipatie, verminderde eetlust en koorts.

Een ontstoken blinde darm moet tijdig behandeld worden. Eens de diagnose is gesteld, wordt de blinde darm operatief verwijderd. Dit kan gebeuren door middel van een kleine snede in de onderbuik of via een kijkoperatie (laparoscopie). Indien niet tijdig verwijderd, kan de blinde darm openspringen. De geïnfecteerde inhoud komt dan in de buikholte terecht en kan zo een buikvliesontsteking veroorzaken, die in ernstige gevallen dodelijk kan zijn.

Een blindedarmontsteking kan op alle leeftijden voorkomen maar komt vaker voor bij jonge mensen, vooral in de puberteit.

 


Welke zijn de oorzaken?

De blinde darm kan geïnfecteerd raken door bacteriën die zich in het darmkanaal bevinden. Hoe een infectie precies ontstaat is niet gekend. Mogelijk kan een stukje hard geworden stoelgang de blinde darm afsluiten en zo een ontsteking veroorzaken. Meestal wordt er echter geen oorzaak gevonden.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Buikpijn kan veel oorzaken hebben. Een blindedarmontsteking wordt gekenmerkt door een plotse hevige pijn ter hoogte van de maag die zich snel verspreid naar de rechter onderbuik. Andere mogelijke klachten zijn:

  • misselijkheid;
  • braken;
  • verminderde eetlust;
  • koorts;
  • diarree of obstipatie.

Een ontsteking van de blinde darm kan ernstige gevolgen hebben en moet steeds behandeld worden. Raadpleeg bij vermoeden van een blindedarmontsteking steeds uw arts. Deze zal u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis.

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

Een acute blindedarmontsteking moet operatief verwijderd worden. U kan hier zelf niets voor doen. Een ontsteking zou veroorzaakt kunnen worden door een stukje harde stoelgang. Vermijd obstipatie door:

  • voldoende te drinken, minstens 1,5l per dag.
  • veel vezelrijke voeding te eten (groenten, fruit, noten, zaden).
  • voldoende te bewegen.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!