Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Ziekte van Bechterew


Algemeen

Ook gekend als: Ankyloserende spondylitis, SA, SpA, Spondylitis Ankylosans, Spondylitis Ankylopoëtica

Wat is de ziekte van Bechterew?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

                    
Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. De aandoening gaat gepaard met ontstekingen in de gewrichten, vooral in de rug (wervelkolom) en het bekken. Door de ontstekingen worden de gewrichten aangetast. Er wordt littekenweefsel gevormd dat uiteindelijk in bot kan worden omgezet. Op deze manier verstijven of ‘verbenen’ de gewrichten.  

Pijn en stijfheid in de onderrug is vaak het eerste teken van de ziekte van Bechterew. Klachten kunnen zich uitbreiden naar de heupen, rugwervels, nekwervels, schouders, borstbeen en andere gewrichten. Pijn en stijfheid treden vooral op na een langere rustperiode, bijvoorbeeld na lang zitten of ’s morgens bij het opstaan. Klachten verminderen bij beweging. Daarnaast hebben veel patiënten last van vermoeidheid. Soms zijn er ook oogontstekingen. Het oog is dan rood en pijnlijk en het zicht vermindert. Een oogontsteking moet steeds onmiddellijk behandeld worden om ernstige schade te voorkomen.

De ziekte van Bechterew kent een wisselend verloop. Periodes met veel klachten (actieve ontstekingen) worden afgewisseld met rustige perioden.

Bij ernstige vormen van de ziekte, groeien de gewrichten van de hele wervelkolom  aan elkaar vast. De rug verandert in een rechte ‘stok’ die niet meer beweeglijk is. Artsen noemen dit een bamboo spine. Sommige patiënten nemen door de stijfheid een gebogen houding aan en krijgen zo juist een kromme rug.

De eerste symptomen treden vaak op tussen de 15 en 30 jaar oud. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Het verloop van de aandoening is bij mannen ook vaak erger dan bij vrouwen.

Patiënten met de ziekte van Bechterew hebben een grotere kans op het krijgen van een aantal andere aandoeningen, zoals:

De ziekte van Bechterew is niet te genezen. Met medicatie kunnen de ontstekingen wel geremd worden en kan de pijn verlicht worden. Beweging is ook een belangrijk aandachtspunt binnen de behandeling. De gewrichten worden zo minder snel stijf en de klachten verlichten.

 


Welke zijn de oorzaken?

De ziekte van Bechterew is een auto-immuunziekte. Hierbij valt het afweersysteem niet alleen indringers als bacteriën en virussen aan, het keert zich ook tegen het eigen lichaam. Dit veroorzaakt ontstekingen. De precieze oorzaak is niet gekend. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een grotere kans om de ziekte te ontwikkelen.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Raadpleeg een arts bij klachten zoals rugpijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen  wijzen op de ziekte van Bechterew. De arts zal u eventueel doorverwijzen naar een reumatoloog.

Heeft u de ziekte van Bechterew, contacteer dan onmiddellijk uw arts bij een oogontsteking. U herkent een ontsteking aan volgende symptomen:

  • rood, pijnlijk oog;
  • minder goed zien;
  • vervorming van de pupil;
  • overgevoeligheid voor licht.
 


Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Het is belangrijk dat u veel beweegt. Beweeg minstens een half uur per dag aan een matige intensiteit. Denk aan activiteiten als wandelen met uw hond, boodschappen doen met de fiets, de trap nemen in plaats van de lift,… .
  • Een kinesist kan een persoonlijk oefenprogramma voor u opstellen om uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te versterken.
  • Warmte kan een gunstig effect hebben op uw klachten. Neem bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche.
  • Houd uw lichaamsgewicht onder controle.
  • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!

Aanverwante ziektebeelden: Reumatoïde artritis