Ziekte van Parkinson: eiwitten en levodopa

Indien u geneesmiddelen gebruikt die levodopa bevatten kan de arts een eiwitbeperkt dieet voorschrijven. Het werkzame gedeelte van levodopa is een eiwit. Als u tijdens of vlak na het innemen levodopa iets eet met veel eiwitten, kan het zijn dat de werking van het geneesmiddel vermindert. Omdat eiwit een belangrijke bouwstof voor het lichaam is, is een strenge eiwitbeperking niet aan te raden. Hieronder enkele adviezen.

  • Neem uw medicatie best een half uur tot drie kwartier voor de maaltijd of minstens anderhalf uur na de maaltijd in met een eiwitarme drank zoals water, koffie (zonder melk), thee, frisdrank, fruitsap, groentesap of bouillon.
  • Gebruik eiwitrijke voedingsmiddelen verspreid over de dag. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn vlees, vis, ei, vegetarische vervangproducten, melk- en melkproducten (kaas, yoghurt…).
  • Sommige mensen gebruiken dieetpreparaten om aan te komen. Let op, veel van deze producten bevatten extra eiwitten. Vraag meer advies aan een diëtist of uw apotheker.