Cholesterol: voeding

Hieronder enkele belangrijke richtlijnen bij een verhoogde cholesterol.

Eet niet teveel
Voedsel is een belangrijke brandstof voor het lichaam. De brandstof voor ons lichaam wordt uitgedrukt in calorieën (energie).  Calorieën worden aangeleverd onder vorm van vetten, koolhydraten (suikers), eiwitten en alcohol. Wanneer we meer eten dan we op dat moment verbruiken, zet het lichaam dit ‘overschot’ aan calorieën om in triglyceriden (vetopslag). Een teveel aan vetten kan het lichaam als dusdanig stockeren. Een teveel aan koolhydraten en alcohol zet het lichaam eerst om in triglyceriden om vervolgens te bewaren als vetreserve. Zo hebben niet enkel vetten, maar ook koolhydraten en alcohol  een invloed op het de hoeveelheid triglyceriden in het bloed.

Beperk de inname van verzadigde vetten
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie soorten vetten:

    • Verzadigde vetten worden ook de slechte vetten genoemd en verhogen het cholesterolgehalte. 
      • Bronnen: dierlijke producten (vet vlees, vette vleeswaren, volle zuivelproducten, koekjes, snacks,…).
    • Onverzadigde vetten worden de goede vetten genoemd. Ze werken cholesterolverlagend.
      • Bronnen: plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie,…), noten, zaden, vette vis.
    • Transvetten ontstaan wanneer vloeibare vetten (onverzadigd) omgezet worden in vaste vetten (verzadigd). Dit gebeurt via een chemisch proces. Transvetten zijn zeer ongezond. Ze verhogen de LDL-cholesterol en verlagen de HDL-cholesterol.
      • Bronnen: geharde vetten (margarine), koekjes, chips, fastfood, gebak,... .

Door de inname van verzadigde vetten en transvetten te beperken, kan het cholesterolgehalte al sterk dalen. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de cholesterol. Omdat vetten erg veel calorieën bevatten worden alle vetten, dus ook de onverzadigde, best met mate gebruikt.

Beperk het gebruik van alcohol
Een hoge alcoholinname kan leiden tot een stijging van de hoeveelheid triglyceriden in het bloed. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

In onderstaande tabel een overzicht van voedingsmiddelen die cholesterolverhogend en cholesterolverlagend werken.

Cholesterolverhogend

Cholesterolverlagend

  • geharde margarine (transvetten)
  • koekjes, gebak, chocolade
  • volle melk en volvette zuivelproducten (room, kaas, boter)
  • vet vlees en vette vleeswaren
  • gefrituurde snacks, chips,

 

 

  • volkoren granen (volkoren brood, meergranenbrood,...)
  • havermout
  • sojaproducten (tofoe, tempeh,...)
  • plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie, notenolie,...)
  • peulvruchten
  • knoflook, ui
  • onoplosbare vezels in vers fruit
  • noten, zaden

Onder het tabblad 'gezonde voeding' kan u meer concrete adviezen terugvinden.