Bloedarmoede

  • De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een tekort in de voeding. Personen die oplettend moeten zijn voor tekorten zijn:
    • Vegetariërs;
    • Vrouwen die zwanger willen worden;
    • Bij regelmatige en hevige bloedingen (menstruatie, aanhoudende maagbloeding,....);
    • Kinderen in groeispurt;
    • Bij strenge diëten;
    • alcoholisten.
  • Indien een voedingstekort de oorzaak is van bloedarmoede kan er sprake zijn van een tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12. 
  • Het lichaam bevat twee soorten ijzer, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer, uit dierlijke producten, wordt beter opgenomen dan non-heemijzer uit plantaardige producten.
    • Bronnen heemijzer: rundsvlees, gevogelte, schaaldieren (garnalen, mosselen, oesters), bepaalde vissoorten (kabeljauw, haring, sardines).
    • Bronnen non-heemijzer: peulvruchten (erwten, linzen, bonen), bepaalde groenten (broccoli, andijvie, artisjok, courgette, schorseneren,...), gedroogd fruit, noten en zaden en met ijzer verrijkte ontbijtgranen.
  • Bepaalde stoffen in voeding kunnen de opname van ijzer remmen. Let op met:
    • Tanninen in thee: drink bij voorkeur niet bij de maaltijd.
    • Oxalaten in spinazie. Spinazie is dus, ondanks zijn hoge ijzergehalte, niet de meest geschikte ijzerbron in onze voeding.
  • Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Goede bronnen zijn vers fruit en groenten. Neem bij voorkeur bij iedere maaltijd een portie groente of fruit om de opname van ijzer zoveel mogelijk te bevorderen
  • Vegetariërs moeten extra aandacht hebben voor de aanbreng van ijzer via plantaardige bronnen
  • Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur zijn groene bladgroenten, peulvruchten, asperges, lever, volkoren producten en ontbijtgranen verrijkt met foliumzuur.
  • Vitamine B12 is uitsluitend terug te vinden in dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Tekorten komen dan ook vaak voor bij vegetariërs

 Bespreek het gebruik van supplementen steeds met uw arts.