Rosacea en voeding

  • Vermijd het gebruik van alcohol. Doordat alcohol de bloedvaatjes zal verwijden, kan de couperose verergeren. Ook het blozen (eventueel met warmteopwelling) kan hierdoor uitgelokt worden.
  • Vermijd sterke kruiden. Sterke kruiden verwijden de bloedvaatjes. Hierdoor kan de couperose verergeren.
  • Vermijd erg warme voedingsmiddelen en dranken. Laat het eerst wat afkoelen.
  • Drink voldoende water.
  • Probeer uw voedingspatroon aan te passen door weinig koolhydraten in te nemen. Probeer frisdranken en producten die veel suiker bevatten te vermijden.
  • De meeste plantaardige oliën (behalve olijfolie) bevatten omega-6 vetzuren. Deze kunt u best vermijden. Omega-3 (visolie) is ontstekingsremmend en zou u meer moeten opnemen dan omega-6. Dit kan via voeding door vette vis (haring, makreel, zalm), olijfolie, … of  via voedingssupplementen.
  • Probeer verzadigde vetten (harde vetten (margarine), volle melk, chocolade, ...) uit de weg te gaan. Gebruik ze beperkt en probeer ze te vervangen door onverzadigde vetten (olijfolie, vette vis (haring, makreel, zalm), noten, ...).
  • Wit brood, witte rijst, pasta … vervangt u best door een volkoren-variant. Het is ook mogelijk dat gluten minder goed worden verdragen. Probeer dan gluten in voeding te vermijden. Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt bevatten gluten. Op de verpakking staat aangegeven of een product glutenvrij is. Er bestaat bijvoorbeeld glutenvrije muësli, crackers, toast, rijstwafels, …
  • Bepaalde voedingsmiddelen zouden rosacea kunnen verergeren: wijn (vooral rode wijn), chocolade, tomaten, cayennepeper, gemarineerd vlees, citrusvruchten, kaas en hete koffie.