Overgewicht

Voeding

Voeding moet individueel zijn afgestemd op wat een lichaam nodig heeft. Zeker wanneer dat lichaam extra aandacht vraagt, zoals bij aanstaande moeders, jonge kinderen, bejaarden, sporters of mensen met overgewicht. Om af te vallen is het noodzakelijk de eetgewoonten aan te passen en vooral voldoende te bewegen. Een simpele wet is: minder calorieën binnen krijgen dan het lichaam nodig heeft. Dus om het teveel aan vetweefsel te verminderen is het belangrijk om minder te eten; hierdoor val je geleidelijk af. Door het lichaam alles te geven wat het nodig heeft, is afvallen langer vol te houden. Daarom is een gezond dieet dat een beperkte hoeveelheid calorieën levert een goede keus. 

Jojo-effect
Als eenmaal het streefgewicht is bereikt, dan blijft het de kunst om op gewicht te blijven. Een bekend probleem na het afvallen is dat de kilo’s er weer snel bijkomen zodra het oude eetpatroon wordt opgepakt (jojo-effect). Dit kan worden voorkomen door anders te blijven eten en te bewegen. Bij beweging maakt vet plaats voor spieren en spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel. Zo blijft het lichaam meer energie gebruiken. 

Bereken uw overgewicht
Als je ouder bent dan 20 kun je de berekening van de Quetelet Index gebruiken, ook wel Body Mass Index genoemd. Deze methode is een globale indicatie of je een gezond gewicht hebt. Deel je lichaamsgewicht door je lengte (meters) in het kwadraat = gewicht : (lengte in kwadraat) 
Voorbeeld: Stel je bent 1.80 m lang en weegt 75 kilo 75 : (1,8 m x 1,8 m) = 75:3,24 = 23 
Een uitkomst van 23 betekent een gezond gewicht. 
Quetelet Index: 14 tot 17 = Ondergewicht: kans op lichamelijke klachten 
                        18 tot 24 = Gezond gewicht 
                        25 tot 29 = Te zwaar 
                        30 tot 45 = Ernstig overgewicht: levert risico's op voor je gezondheid  

Wat kan uw apotheker voor u doen?

MAALTIJDVERVANGERS 
Maaltijdvervangers zijn voedingskundig complete producten voor gewichtsbeheersing. Ze kunnen maaltijden vervangen zonder dat er gevaar voor tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen bestaat. AFSLANKSUPPLEMENTEN 
Voor natuurlijk gewichtsverlies. 
Bio-Chromium®: Voorkomt hongergevoel. Houdt bloedsuikerspiegel normaal. 
VITAMINES & VOEDINGSUPPLEMENTEN 
Vitamines en voedingssupplementen kunnen het verminderen van gewicht ondersteunen, zo zijn ze een goede aanvulling op het dieet.


ZIE OOK ONZE ZELFZORGTEKST " Afvallen" en lees ons dossier "Obesitas".