Coeliakie

Coeliakie is een aangeboren aandoening die niet te genezen is. Als men de diagnose van Coeliakie gekregen heeft dient men levenslang een strikt glutenvrij dieet te volgen.

De Vlaamse Coeliakievereniging is een zelfhulpgroep. Op hun website vind je heel wat informatie.

Sinds 2006 kunnen coeliakiepatiënten van de ziekteverzekering een vergoeding van 19 euro per maand ontvangen voor hun glutenvrije dieet. 
Vanaf 1 juli 2008 wordt het bedrag verdubbeld en wordt er dus 38 euro per maand betaald!! Het Koninklijk Besluit hierover verscheen op 12 juni 2008 in het Belgisch Staatsblad en is van kracht vanaf 1 juli 2008. 

Medisch attest 
Om hiervoor in aanmerking te komen is het akkoord van de adviserend geneesheer vereist. Om dit te bekomen, moeten patiënten een ingevuld aanvraagformulier (C4) en een medisch attest voorleggen opgesteld door een gastro-enteroloog, een dermatoloog, een internist of een pediater. Het verslag moet de resultaten van het bloedonderzoek en de darmbiopsie vermelden. Is de diagnose al jaren geleden gesteld en zijn de resultaten van de onderzoeken niet meer beschikbaar, volstaat een uitgebreid medisch verslag. Sinds 1 februari ontvangen ook de patiënten met de diagnose ‘dermatitis herpetiformis’ deze vergoeding. 

Geen aankoopbewijzen 
Tot 1 februari 2008 dienden coeliakiepatiënten de aankoopbewijzen van glutenvrije voedingsproducten aan hun ziekenfonds te bezorgen. Sinds 1 februari 2008 is deze verplichting weggevallen. Voortaan ontvangen coeliakiepatiënten de vergoeding automatisch als hun aanvraag werd goedgekeurd door de adviserend geneesheer. 

Verlenging 
Deze goedkeuring is geldig voor 24 maanden. Een verlenging van de goedkeuring kan aangevraagd worden met formulier (B4) . 

Bron: Vlaamse Coeliakievereniging