Braken

Iedereen is wel eens misselijk of moet wel eens braken (overgeven). Misselijkheid ontstaat doordat een plekje in de hersenen, het braakcentrum, wordt geprikkeld en de maag het signaal geeft om zich te legen.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • Door een maagdarminfectie, maagpijn of een maagzweer kunt u misselijk worden.
  • U kunt misselijk worden als u iets verkeerds of te veel heeft gegeten.
  • Ook bij reisziekte kunt u misselijk worden of braken.
  • Verder kan braken optreden bij duizeligheid , migraine of bepaalde hersenaandoeningen.
  • Ook bij (het begin van) een zwangerschap kan misselijkheid en braken optreden. Waarom dit ontstaat, is niet bekend.
  • Tenslotte kunnen ook veel medicijnen misselijkheid als bijwerking geven.

Soms helpt het om wat vaker kleinere beetjes tegelijk te eten of te drinken. Probeer in elk geval regelmatig kleine hoeveelheden te drinken om uitdroging te voorkomen.

Wat kan je apotheker voor je doen?

Anti-braakmiddelen
Anti-braakmiddelen, ook wel anti-emetica genoemd, openen de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleren de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht. Als de maag leeg is, nemen misselijkheid en braakneigingen af.
Voorbeelden zijn domperidon en metoclopramide.

Anti-allergiemiddelen
Anti-allergiemiddelen blokkeren de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneigingen af. Deze middelen worden vaak gebruikt bij misselijkheid door reisziekte.
Voorbeelden zijn cinnarizine,  meclozine en promethazine.

Haloperidol
Haloperidol is een antipsychoticum, het wordt onder andere toegepast bij psychoses, schizofrenie, onrust en depressie. Het vermindert in de hersenen onder andere het effect van de natuurlijk voorkomende stof dopamine en blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneigingen af. Haloperidol wordt alleen gebruikt bij ernstige misselijkheid als andere middelen niet voldoende helpen.

Bron: NHG en KNMP

Wanneer de klachten blijven aanhouden, raadpleeg je best de huisarts.