Prostaatkanker

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kanker in België, in 2017 kregen 9555 mannen de diagnose. In een vroeg stadium is de kanker goed te behandelen en onder te controle te houden met geneesmiddelen. Meer dan 95% overleeft de eerste 5 jaar na de diagnose.

Specifieke vragen?
Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker of prostaatcarcinoom is een kwaadaardige aandoening van de prostaat. De prostaat is een klier zo groot als een kastanje en behoort tot de mannelijke voortplantingsorganen. Hij is gesitueerd onder de blaas en voor het rectum en is belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man.

Het vocht dat geproduceerd wordt in de prostaat vormt samen met de zaadcellen het sperma. De groei en geproduceerde hoeveelheid vocht staan onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron. Bij de meeste mannen groeit de prostaat met de leeftijd, vooral eens de man de grens van 50 heeft overschreden. Dit is waarschijnlijk te wijten aan hormonale veranderingen. Door de vergroting drukt de prostaat nogal eens op de blaas en dit geeft problemen bij het plassen. Het fenomeen op zich is geen prostaatkanker en het betekent evenmin dat mannen met prostaatvergroting een groter risico lopen om kanker te ontwikkelen.

Het kwaadaardig gezwel ontstaat meestal aan de rand van de prostaat. Hierdoor kan het soms worden gevoeld bij een rectaal onderzoek. Leeftijd lijkt de belangrijkste risicofactor, vooral oudere mannen krijgen prostaatkanker. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose van prostaatkanker is 70 jaar. Mannen ouder dan 80 blijken vaak prostaatkanker te hebben, maar de cellen groeien dan zo langzaam dat ze geen verdere risico's inhouden voor de gezondheid. Andere risicofactoren zijn familiale voorgeschiedenis, etnische afkomst en de Ziekte van Parkinson.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij West-Europese mannen. Meestal wordt deze kanker bij een preventief onderzoek vastgesteld. Wordt deze tumor in een vroegtijdig stadium ontdekt en behandeld, dan is er een grote kans op genezing. De kankercellen kunnen zich verspreiden via het lymfestelsel of het bloed en voor uitzaaiingen zorgen.

Bij prostaatkanker zijn er drie stadia:

  • 1ste stadium: de tumor is nog gelokaliseerd in het prostaatkapsel;
  • 2de stadium: de tumor groeit lokaal. De kankercellen zijn door het prostaatkapsel heen gegroeid, maar hebben zich nog niet verspreid. De eerste tekenen laten zich voelen;
  • 3de stadium: van de tumor in de prostaat hebben de kankercellen zich naar de lymfeklieren en botten uitgezaaid.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: