Wat is hoest?
Er bestaan twee soorten hoest, namelijk droge hoest en slijmhoest:
Bij droge hoest, ook prikkelhoest, kuchhoest of kriebelhoest genoemd, hoest je nauwelijks slijm op. droge hoest wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie.
Bij slijmhoest, ook natte hoest of productieve hoest genoemd, komt er slijm mee bij het hoesten. Opgehoest slijm mag je zonder gevaar inslikken. Dit gaat niet terug naar de luchtwegen, maar verlaat het lichaam met de ontlasting.
Het gevolg van veel hoesten is vaak een schrale keel, en dit kan op zich weer een prikkelhoest geven.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de oorzaken?
Hoesten is een normale beschermingsreactie van het lichaam om de luchtwegen schoon te houden.
Wanneer het slijmvlies van de luchtwegen (luchtpijp, keel of longen) geprikkeld wordt door rookdeeltjes, stof, astma, roken of een virusinfectie (verkoudheid) gaat men hoesten om deze stoffen kwijt te raken.
Ook bepaalde geneesmiddelen geven hoest als bijwerking.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Zorg voor een goede conditie : zo ben je minder vatbaar voor besmetting door bacteriën of virussen.
- Zorg voor schone lucht in je woon- en werkomgeving en vermijd slecht geventileerde of rokerige ruimtes. Een rookvrije omgeving is een noodzaak.
- Zorg voor voldoende luchtvochtigheid.
- Als je regelmatig last heeft van rokershoest, probeer dan te stoppen met roken. Als je stopt met roken, moet je er rekening mee houden dat de hoest in het begin erger kan worden en daarna pas vermindert.
- Hoest kan veroorzaakt worden door een allergie: probeer in dat geval het contact met de stoffen waar je allergisch voor bent (=allergeen) te voorkomen.
- Drink voldoende water of drink warme dranken om de hoest te verzachten. Drink zeker bij griep of verkoudheid, 2 liter meer dan normaal.
- Om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken, kun je stomen met heet water (met bv kamille) of een hete douche nemen.
- Als je door de hoest last van keelpijn krijgt, kun je iets gebruiken om de keel te smeren. Je kan bijvoorbeeld een lepel honing in je mond laten smelten of een snoepje of dropje opzuigen.
- In het geval van een infectie ga je best extra hygiënisch te werk: grondig reinigen van handen, papieren zakdoekjes, speelgoed van kinderen... .
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor mij doen?
- Bij hoest die gepaard gaat met vastzittend slijm zal je apotheker je slijmverdunners adviseren. De meest gebruikte producten bevatten als actief bestanddeel acetylcysteïne, carbocysteïne of broomhexine.
Gebruik, als je slijm ophoest, nooit geneesmiddelen die de hoestprikkel onderdrukken, tenzij alleen voor het slapengaan of wanneer het hoesten te storend is door bvb spierpijn.
- Bij droge hoest waarbij geen of zeer weinig slijm wordt opgehoest, zal je apotheker je, tenminste als je niet kortademig bent, een product op basis van dextromethorfan of noscapine voorstellen. Een product op basis van butamiraat of cloperastine kan ook voorgesteld worden voor de behandeling van droge hoest. Een hoestremmend middel is niet aangewezen voor kinderen jonger dan zes jaar tenzij op aanraden van de arts.
- Om de keel te verzachten kan je apotheker je een hoestsiroop aanbevelen op basis van Althaea (Heemst) of tijm.
- Bij verkoudheid die gepaard gaat met hoesten, is het zinvol de neus vrij te houden. Ook hierover kan je apotheker het nodige advies geven.
Lees meer
Lees minder
Wanneer dien ik een arts te raadplegen?
Zo nu en dan eens hoesten is volkomen normaal. Ook vaak hoesten is meestal onschuldig en gaat bij na altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over. Als het hoesten na twee à drie weken niet gebeterd is, neem dan contact op met je huisarts.
In sommige gevallen ga je beter meteen naar je huisarts:
- hoest die gepaard gaat met benauwdheid, kortademigheid of pijn op de borst tijdens het inademen;
- hoest met bloed in het opgehoest slijm;
- hoest met geelgroen slijm;
- hoest met 'piepen';
- hoest met koorts langer dan 3 dagen.
- kleine kinderen die regelmatig hoesten (vooral 's ochtends). Dit kan soms duiden op astma;
- kinderen jonger dan 6 maanden;
- als je last krijgt van droge hoest en je ACE-remmers, amiodarone, methotrexaat, busulfan, carmustine of bleomycine gebruikt. Deze kunnen kuchhoest als nevenwerking veroorzaken. Ook sommige NSAID's en Béta-blokkers kunnen kuchhoest veroorzaken.
- as je afweersysteem verzwakt is door geneesmiddelen tegen aids, reuma of kanker of als je een orgaantransplantatie hebt ondergaan.
Lees meer
Lees minder
Hoest
- Zorg voor een goede conditie : zo ben je minder vatbaar voor besmetting door bacteriën of virussen.
- Zorg voor schone lucht in uw woon- en werkomgeving en vermijd slecht geventileerde of rokerige ruimtes. Een rookvrije omgeving is een noodzaak.
- Zorg voor voldoende luchtvochtigheid.
- Als je regelmatig last hebt van rokershoest, probeer dan te stoppen met roken. Als je stopt met roken, moet je er rekening mee houden dat de hoest in het begin erger kan worden en daarna pas vermindert.
- Hoest kan veroorzaakt worden door een allergie : probeer in dat geval het contact met de stoffen waar je allergisch voor bent (=allergeen) te voorkomen.
- Drink voldoende water of drink warme dranken om de hoest te verzachten. Drink zeker bij griep of verkoudheid, 2 liter meer dan normaal.
- Om het ophoesten van slijm te vergemakkelijken, kun je stomen met heet water (met bv kamille) of een hete douche nemen.
- Als je door de hoest last van keelpijn krijgt, kun je iets gebruiken om de keel te smeren. Je kunt bijvoorbeeld een lepel honing in je mond laten smelten of een snoepje of dropje opzuigen.
- In het geval van een infectie ga je best extra hygiënisch te werk: grondig reinigen van handen, papieren zakdoekjes, speelgoed van kinderen...
In sommige gevallen ga je best direct naar de huisarts.
Lees minder
Lees meer